9 DISEMBER 2010 : PRINSIP PERAKAUNAN

Salam Kasih Sayang,

Hari ni dah masuk bulan Disember. Bermakna peperiksaan Kertas Prinsip Perakaunan SPM tinggal beberapa hari je lagi. Boleh dibilang dgn jari.. (8 hari)

Ramai yang sms.. email.. call cgu tanya tips akaun ada tak utk SPM ni.. cgu memang tak tau soalan apa keluar pada tahun ini.. tetapi apa yang boleh dibuat untuk persediaan cgu boleh kongsi dengan semua pelajar…

Kertas 1 :

Nasihat cgu .. kuasai setiap teori dalam setiap topik dengan baik.. konsep dan prinsip faham dengan jelas. semua bab Tingkatan 4 dan 5.. baca dan faham dengan jelas dan tepat..

Kertas 2 :

Kalau nak dapat A+ … kuasai keseluruhan topik dgn baik.. sebab kita tak tahu apa soalan yang akan keluar.. apa jua soalan yg keluar kita dapat jawab dgn baik jika kita kuasai dengan baik…

cuma di sini cikgu nak kongsi berdasarkan kepada soalan percubaan yang cgu terima sebanyak 18 set.. apa yg blh disimpulkan adalah seperti berikut :

Analisis tajuk yang keluar dalam trial SPM 2010 adalah seperti berikut : Download la kalau nak tgk.. Klik di sini

1. Soalan 1 : Dokumen sumber ; kuasai dengan baik perniagaan yang baru memulakan perniagaan atau dah lama jalankan perniagaan.
2. Soalan 2 hg 6 : Kuasai anchor Item (RTL, kawalan, kelab, perkongsian n ak penamat).. belajar semua bab semasa belajar.. kuasai kelima2 bab dgn baik.. sebab LCCI suka soalan yg mencabar.. kelima2 bab ada perkaitan dengan Akaun Kawalan, Rekod Tak Lengkap dan Akaun Penamat…
3. Ikutkan analisis trial bab yg banyak keluar Rekod Tak Lengkap, Perkongsian, Belanjawan Tunai, Tafsiran Penyata Kewangan, Kelab dan Persatuan, Akaun Pengeluaran. (paling banyak Perkongsian.. so belajar perkongsian sampai pandai)
4. Bab persamaan perakaunan, pelarasan, buku tunai runcit, syarikat berhad, penyata penyesuaian bank, TPM dan pelarasan juga mesti dikuasai dengan baik.

Kalau tahun lepas yg tepat ialah Putrajaya (negeri cgu ni.. 😉 .. apapun kebetulan).. tapi tahun ni yg menjadi ukuran cikgu ialah negeri Selangor dan KL….. banyak2 soalan cgu buat.. neg selangor pelik skit.. 😉 agaknye kot.

apapun kalau pelajar dapat jawab semua soalan trial SPM 2010 .. 18 set .. cgu yakin pelajar semua dapat menjawab dengan baik semasa menduduki peperiksaan prinsipperakaunan.. ;).. dan keputusan SPM Prinsip Perakaunan mesti A+… Amin… Good Luck !!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s